Close
Klanten aan het woord: Enno Hageman van Fire Resistant Industries

Klanten aan het woord: Enno Hageman van Fire Resistant Industries

Wie: Enno Hageman
Bedrijf: Fire Resistant Industries
Wat: oprichter en eigenaar
Branche: industrie
Houdt kantoor in: HNK Rotterdam
Drinkt zijn koffie: zwart met suiker
Motto: ‘Je kunt niet iedereen pleasen, wees eerlijk en oprecht.’

Wat moeten we weten over Fire Resistant Industries?

Ik houd mij bezig met het brandvertragend impregneren van hout- en plaatmaterialen. Het bouwbesluit eist dat hout- en plaatmateriaal bestemd voor openbaren gebouwen, moet voldoen aan een Europese brand- en rookklasse. Die brandklasse kan ik verzorgen door het hout- en plaatmateriaal onder vacuümdruk te impregneren. Het hout maak ik niet onbrandbaar, dat kan niet, maar wel brandvertragend. Volgens de wet moeten bezoekers van openbare gebouwen (bijvoorbeeld zorgcentra en sportclubhuizen) bij brand binnen 15 minuten naar buiten kunnen vluchten. Mijn product zorgt daarom voor een brandvertragende werking van 20 minuten.

Hoe ben je in deze business terechtgekomen?

Voorheen was ik werkzaam in de verplaatsbare scheidingswandenmarkt. Totdat ik zes jaar geleden in contact kwam met een chemicus. Hij had een receptuur ontwikkeld voor het brandvertragend impregneren van hout, maar was niet bezig om zijn product in de markt te zetten. Dus ik zei dat het misschien wel wat voor mij was, en heb na wat marktonderzoek de stap gezet. Doordat hout een duurzaam product is en brandveiligheid altijd geëist zal worden, blijft de markt namelijk altijd bestaan.

Welke tip heb je voor andere ondernemers?

Wat je niet 100 procent in de vingers hebt, moet je uitbesteden. Je moet de dingen doen waar je goed in bent en je skills optimaal benutten. Twijfel nooit aan je eigen kunnen, je weet waar je zelf goed in bent. Dat is de basis en daar moet je op voortborduren. Dat is belangrijk bij ondernemen. Zo zit de technische kennis van het impregneermiddel bij mijn leverancier en geef ik hem informatie over de wensen en ontwikkelingen van de markt. Mijn kracht ligt bij relatiemanagement, vertrouwen kweken en kwaliteit leveren.

Verder moet je creatief zijn en zorgen dat je product up to date is. Je product moet goed vertalen wat de markt vraagt en verlangt. Niet schromen om nieuwe klanten te bezoeken, maar gewoon erop afgaan en niet bang zijn om afgewezen te worden. Als je eigen ondernemer bent, hoef je niemand toestemming te vragen om een bepaalde richting te volgen. En hoe ouder je wordt, hoe lekkerder die vrijheid is. Keerzijde is wel dat ik elke maand voor mijn eigen boterham moet zorgen. Soms is er een maand dat je maar een half salaris ontvangt, terwijl het de andere maanden weer heel goed gaat. Dat is dan maar zo. Daar moet je tegen kunnen en niet nerveus van worden.

Wat vind je belangrijk in je werk?

Eerlijkheid voert voor mij altijd de boventoon. Het staat centraal in mijn leven. Ik zal nooit een klant iets aanbieden waarvan ik bij voorbaat weet dat het niet mogelijk is. Soms ben ik te eerlijk, maar hierdoor kan ik altijd iedereen recht in de ogen kijken. Dat is de basis om goed te functioneren. Als ik een bepaalde houtsoort niet kan impregneren, geef ik dat gelijk aan.

Waar ben je trots op?

Nou, dat mijn bedrijf jaarlijks groeit en dat ik het vertrouwen van de klanten krijg. Het is fijn en goed dat de klanten zeggen dat ik betrouwbaar overkom.

Wat doe je over 10 jaar?

Ik ben nu 61 en hoop zo lang mogelijk door te gaan met werken, want ik vind werken leuk. Je moet niet thuis gaan zitten, vind ik.

Met welke ondernemers in het HNK netwerk wil jij in contact komen?

Architecten, houthandelaren, adviesbureaus en aannemers.

Hoe bevalt het in HNK?

Ik heb het prima naar mijn zin. Iedereen loopt bij elkaar naar binnen en helpt elkaar. Daarbij is HNK een prima gastheer. Het leuke aan HNK vind ik dat je vele mensen ontmoet en daarmee ook kennis maakt met andere bedrijfjes met verschillende disciplines.

Zou je HNK aan anderen aanbevelen?

Ja hoor, zonder enige twijfel. Als je als bedrijf groeit, kun je intern eenvoudig verhuizen en de prijs-kwaliteit bij HNK is goed. Ik heb bewust voor HNK gekozen, omdat ik een beetje reuring nodig heb.

0 Reacties

Geef een reactie

Uw mailadres zal niet zichtbaar zijn. Verplichte velden zijn aangegeven met een *