Close
Klanten aan het woord: Marcel Smit van Ten Holter Noordam advocaten

Klanten aan het woord: Marcel Smit van Ten Holter Noordam advocaten

Wie: Marcel Smit
Bedrijf: Ten Holter Noordam advocaten
Wat: strafrechtadvocaat en rechter-plaatsvervanger
Branche: juridische dienstverlening
Houdt kantoor in: HNK Dordrecht
Drinkt zijn koffie: helemaal zwart
Trots op: het feit dat hij advocaat is en de manier waarop hij zijn werk doet
Motto: ‘Doe je werk zo goed mogelijk. Weet waar je het over hebt.’

Wat moeten we weten over Ten Holter Noordam advocaten?

Het is het grootste advocatenkantoor in Dordrecht en we zitten ook in Rotterdam. We zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht, ondernemingsrecht, bouwrecht, bestuurs(straf)recht, (economisch) strafrecht en familierecht.

Wat zijn je drijfveren als advocaat?

Wat mij drijft is sowieso het verdedigen van particulieren en bedrijven tegen een machtig overheidsapparaat. Je ziet zaken waarin mensen of organisaties beschuldigd worden van iets, maar waarvan achteraf blijkt dat het niet klopt. Ondertussen zijn die mensen wel geconfronteerd met dat ze bijvoorbeeld in hechtenis hebben gezeten of een bedrijfszoeking hebben gehad. Ik wil die mensen optimaal bijstaan en verdedigen. En ten tweede: ik vind het ontzettend leuk werk. Ik heb veel contact met mensen en je doet de nodige ervaring op. Zeker als je bedrijven in verschillende branches bijstaat. Ik vind het heel leuk om zaken juridisch uit te zoeken.

Welke zaak is je in het bijzonder bijgebleven?

Een hele boeiende zaak was een zaak waarin we een zorginstelling hebben bijgestaan toen een patiënt kwam te overlijden. Het vermoeden ontstond dat er onjuist was gehandeld door verschillende verpleegkundigen en dat de instelling verantwoordelijk was. Er werden daarom deskundigen benoemd en de nodige getuigen gehoord. Uit dat hele onderzoek is naar voren gekomen dat de verpleegkundigen er niks aan konden doen. De officier van justitie heeft de zaak toen geseponeerd, dat was een heel mooi resultaat. Het was een enorm bewerkelijke zaak, maar hij is positief afgelopen.

Naast advocaat ben ik ook rechter-plaatsvervanger in Den Bosch. Dan zit ik aan de andere kant. In een opvallende zaak die ik vanuit die positie heb behandeld, zei de politie dat een mevrouw haar telefoon in de hand had achter het stuur. Die mevrouw zei echter dat het wel klopte dat ze iets in haar hand had, maar ze beweerde dat het een parfumflesje was. In het proces-verbaal stond ook niet welke telefoon het precies was geweest, de details ontbraken. Toen heb ik die mevrouw vrijgesproken.

Hoe is het om iemand te verdedigen die schuldig is?

Je verdedigt de persoon en niet de daad. Ook bij een zedenzaak. Als iemand schuldig is, staat vast dat hij straf krijgt. Maar moet hij 10 jaar of 2 jaar krijgen? Dan verdedig je dus de persoon. Als advocaat houd je nauwkeurig in de gaten dat justitie zich aan de regels houdt. En je moet het altijd zakelijk bekijken. Er is een verschil tussen hoe je er zakelijk en privé over denkt en dat moet je kunnen onderscheiden. Je leert om die splitsing te maken. Wat ik vind, hoeft een ander niet te vinden en wat ik vind, is niet bepalend. Daarom moet je als advocaat altijd heel alert zijn en uitgaan van hoor en wederhoor. Je moet de andere kant ook kennen om een oordeel te vormen.

Uiteindelijk bepaal ik wat de koers is van de verdediging, bijvoorbeeld of de cliënt behandeld moet worden of niet. Zo kan het in het belang van de cliënt zijn dat hij wordt opgenomen vanwege een verslaving of stoornis. Mocht er met de cliënt een meningsverschil zijn over de wijze van verdediging en is er kennelijk te weinig vertrouwen, dan komt het voor dat je een cliënt adviseert een andere advocaat in de arm te nemen.

Welke tip wil je anderen meegeven?

Voor ondernemers is het bij veel zaken verstandig om afspraken schriftelijk vast te leggen. Ik zie vaak dat zzp’ers zich vastleggen op mondelinge afspraken, maar die zijn moeilijk te achterhalen. Maak dus duidelijke afspraken en leg die vast. Ook is het voor ondernemers van belang dat zij procedures binnen het bedrijf schriftelijk in richtlijnen en protocollen vastleggen. Er wordt tegenwoordig door toezichthouders stevig gecontroleerd. Als er bijvoorbeeld een arbeidsongeval plaatsvindt, kan het gebeuren dat een ondernemer een fikse bestuurlijke boete krijgt, omdat hij zijn werknemers onvoldoende schriftelijk heeft geïnstrueerd.

Tot slot is het belangrijk dat je altijd up to date bent in jouw vakgebied. Houd als advocaat je jurisprudentie en literatuur goed bij. Zorg dat je precies weet wat nieuwe wetten inhouden, wat ze kunnen doen en wanneer je ze moet toepassen. Bovendien is het voor advocaten van belang om goed te luisteren en snel tot de kern van een zaak te komen.

Met welke ondernemers in het HNK netwerk wil jij in contact komen?

Bedrijven die personeel hebben en mensen die geadviseerd willen worden over een bestuursrechtelijke boete.

Hoe bevalt het tot nu toe in HNK?

We zitten hier al sinds 2004 en het pand is pas net getransformeerd naar HNK. Daar staan wij heel positief tegenover. Het pand stond een tijdje leeg en er is nu weer beweging! Iets anders: wij sluiten niet uit dat we in de toekomst misschien flexplekken nodig hebben en van tijdelijke ruimtes gebruikmaken. Daar zijn nu faciliteiten voor, dat is ideaal.

Zou je HNK aan anderen aanbevelen?

Van wat ik ervan gezien en gehoord heb, zou ik HNK zeker aanbevelen. Ik vind het een lumineus idee, echt heel goed. Het is een gat in de markt. Door de digitalisering van de samenleving kun je heel veel op een flexplek doen. Wij gaan ook helemaal digitaal met dossiers.

0 Reacties

Geef een reactie

Uw mailadres zal niet zichtbaar zijn. Verplichte velden zijn aangegeven met een *